Na svečanoj proslavi 20 godina tvrtke FRIGO-VE i promociji prvog broja časopisa „Prava klima” predstavljen je novi asortiman WHITEHEAD pića inspiriranih poviješću Rijeke i riječkom vodom.
Od osnivanja malog obrta pa sve do današnje impozantne tvrtke s 45 stručnih zaposlenika prošlo je 20 godina, a ovaj značajni jubilej tvrtke FRIGO-VE obilježen je velikom prigodnom zabavom na kojoj su nastupili članovi plesne skupine Crowd, vrhunski vokal i zabavljač na udaraljkama Manuel Lupen, virtuoz na saksofonu Feđa Little L, dok je tijekom cijelog eventa goste zabavljao DJ Luca Montecchi.
Cijeli program su vodila poznata TV lica Antonija Blaće i Marin Ivanović Stoka, sve prisutne je pozdravio Ivan Vergilas, vlasnik i direktor tvrtke, a dodijeljene su i nagrade dugogodišnjim djelatnicima. Kao gost iznenađenja za prisutne je pjevala atraktivna Lidija Bačić.
Tijekom večeri poslužene su birane delicije u nekoliko sljedova, od raskošnih predjela, preko bogatih ribljih i mesnih glavnih obroka, sve do biranih desertnih kolačića, a na vrhuncu večeri svečano su donesene specijalno izrađene torte s prepoznatljivim motivima vezanim uz poslovanje tvrtke.
Uz birana jela, tijekom večeri posluživana su brojna pića, s posebnim naglaskom na ekskluzivno predstavljena pića VERGILAS CRAFT DISTILLERY – whisky, rum, vodka, teranino i tri vrste gina.
Destilerija u svom asortimanu nudi tri vrste gina – Whitehead Premium Gin, Whitehead Premium Aged Gin i Whitehead Premium Sloe Gin. Povijest gina je fascinantan put kroz stoljeća koji seže duboko u prošlost i obuhvaća različite zemlje, kulture i povijesne događaje, a svaki od nabrojenih izdvaja se recepturom i izradom. Whitehead Premium Gin osim što je ručno rađen, odležao u malim bačvama, sadrži 9 aromatičnih biljaka i ima oznaku Distilled Dry Gin što znači da je bazni alkohol vrhunske kvalitete, dvaput destiliran, te mu se prilikom druge destilacije dodaje aromatično biljke. Whitehead Premium Aged Gin oplemenjen je drvenim notama, iako je gin ipak ostao u prvom planu. Vrijeme odležavanja u bačvama varira, ovisno o bačvi i atmosferskim prilikama koje utječu na kemijske procese poput ispuštanja tanina, temperature, vlage u zraku i slično. Whitehead Premium Sloe Gin temelji se na okusu likera spravljenog od bobica borovice, dok hrastova bačva doprinosi punoći okusa.
Rum, to aromatično alkoholno piće, nosi u sebi bogatu povijest, duboko ukorijenjenu u kulturi Kariba i Latinske Amerike. Njegova proizvodnja, okusi i značaj prelaze granice geografije, ekonomije i društva, čineći ga jednim od najomiljenijih i najpoznatijih pića širom svijeta. Mala serija tamnog, tri godine odležanog tamnog Whitehead Dark Ruma dubokih nota, dozrijevala je u ručno izrađenim bačvama francuskog hrasta i time dobila specifične arome.
Proces proizvodnje Whitehead Single Malt Whiskyja složen je i dugotrajan, što doprinosi bogatstvu okusa i aroma. Nakon procesa destilacije se male serije stavljaju u drvene bačve francuskog hrasta zbog posebnosti arome, a osim vrste drva od kojeg su bačve izrađene i koje imaju ključnu ulogu u procesu starenja, jedinstvenom okusu pridonosi i okruženje u kojem whisky odležava tri godine.
Osnovna proizvodnja Whitehead Premium Vodke uključuje fermentaciju žitarica, a zatim destilaciju do visokog postotka alkohola. Destilacija u bakrenih destilatorima se u malim serijama ponavlja deset puta kako bi se postigla čistoća, a dodatnim filtriranjem ovo piće dobilo je glatku, neutralnu aromu.
Whitehead Barrique Teranino ima svoje korijene u proizvodnji vina teran, koje je karakteristično za Istru, a spominje se još u 14. stoljeću. Ovo crno vino bilo je omiljeno piće Habsburgovaca, a čak ga je i austrijska carica Marija Terezija preporučivala zbog njegovih blagotvornih svojstava za zdravlje. Vjerovalo se da ima ljekovita svojstva, osobito za oporavak krvi i opće jačanje organizma. Teranino kao piće nastaje kasnije, kroz spajanje terana i različitih začina i aromatičnog bilja, stvarajući bogat, sladak i zaokružen liker. Whitehead Teranino temelji se na maloj seriji likera od crnog vina sazrijevano u bačvi francuske hrastovine prema posebnoj recepturi, a prema tradiciji, poslužuje ga se kao posebnu deliciju ili gostima pri dolasku kao znak gostoljubivosti.
Vrhunski barmeni tijekom cijele večeri bili su zaduženi za pripremanje brojnih koktela s uzbudljivim dodacima u kojima su glavnu riječ imala navedena pića pod zajedničkim nazivom WHITEHEAD – inspiriranih slavnom prošlošću Rijeke, gradu izuma prvog torpeda na svijetu, čijim središtem teče daleko poznata riječka voda.
Planovi vezani uz pića VERGILAS CRAFT DESTILLERY odnose se na pokretanje male destilerije proizvodne linije pića, a uz proizvodnju bi se odvijala i obuka za usavršavanje.